Artikel

Hantar Motor Melalui Pos ke Indonesia: Syarat, Kaedah dan Kos

Menghantar motosikal melalui Pos boleh dilakukan selain menggunakan kereta api dan perkhidmatan ekspedisi lain. Kini, anda boleh menghantar motor melalui Pos Indonesia dengan mudah.

Lebih-lebih lagi, penghantaran dari Pos Indonesia kini telah sampai ke hampir seluruh pelusuk Indonesia. Walau bagaimanapun, penghantaran motosikal hanya boleh dibuat di Pejabat Pos cawangan utama di daerah/bandar atau ibu wilayah yang berdaftar. Jadi apa yang perlu disediakan untuk menghantar motosikal melalui pos ini? Maklumat berikut dipetik daripada pelbagai sumber.

Syarat Menghantar Motor Melalui Pos

Sama seperti menghantar barang lain, ada syarat yang perlu diambil kira untuk menghantar motor melalui Pos. Berikut adalah butirannya:

 1. Kapasiti enjin motosikal maksimum 250 cc
 2. Jenis motor yang boleh dihantar ialah sport, vespa, duck, automatic
 3. Motosikal 3 roda tidak boleh dihantar melalui Pos
 4. Tangki bahan api mesti kosong
 5. Bateri motosikal mesti ditanggalkan, bukan sehingga ia masih dipasang.
 6. Cermin mesti ditanggalkan
 7. Motosikal mesti dibungkus dan pembungkusan akan dilakukan oleh Pos. Kos penghantaran ditanggung oleh penghantar
 8. Wajib tunjukkan STNK asal
 9. Pengirim hendaklah mengisi borang yang disediakan
 10. mesti termasuk nombor telefon pengirim dan penerima

Cara hantar motor melalui pos

Setelah mengetahui syarat-syarat yang perlu dilakukan semasa ingin menghantar motor melalui Pos. Berikut adalah cara-caranya:

 1. Sediakan dokumen yang diperlukan iaitu STNK asal. STNK hanya sebagai bukti untuk ditunjukkan kepada pegawai, bukan dihantar bersama motor. Sekiranya anda ingin menghantar STNK sekali gus, lebih baik menggunakan perkhidmatan penghantaran dokumen Pos biasa.
 2. Datang ke pejabat utama cawangan Pos tempat tinggal anda dengan membawa motosikal yang akan dihantar
 3. Pastikan Pejabat Pos mempunyai kemudahan perkhidmatan penghantaran motosikal (perkhidmatan Jumbo Motor)
 4. Hanya pergi ke kaunter penerimaan pakej khas
 5. Pegawai akan menyemak jenis motor yang hendak dihantar dan mengira jumlah kos penghantaran motor tersebut
 6. Kemudian anda akan diminta untuk mengisi Borang Pos Penghantaran Motor Jumbo (PPKJM). Borang tersebut mengandungi maklumat tentang penghantar dan penerima, serta data berkaitan motor yang akan dihantar.
 7. Menyemak keadaan dan kelengkapan motosikal oleh pegawai yang disaksikan oleh pengirim. Senarai semak keadaan dan kelengkapan motosikal adalah dalam borang PPKJM. Pegawai akan menyemak borang mengikut keadaan dan kelengkapan motosikal yang hendak dihantar
 8. Selepas itu, anda hanya perlu membuat pembayaran mengikut jumlah kos penghantaran yang telah dibilkan. Jumlah kos penghantaran termasuk kos penghantaran + cukai penghantaran + insurans + kos pembungkusan. Sekiranya ia telah dibayar, maka anda akan mendapat nombor resit.
 9. Motosikal anda akan dibungkus dan kemudian dihantar ke alamat destinasi penerima

Kos hantar motor melalui pos

Berikut ialah pecahan jumlah kos pos motor yang perlu dibayar, termasuk:

1. Yuran Penghantaran Rasmi

Kos penghantaran rasmi adalah kos penghantaran mengikut peraturan yang ditetapkan oleh Pos Indonesia. Kos penghantaran bagi Pakej Motor Jumbo dikira berdasarkan jenis motosikal dan destinasi penghantaran. Motosikal / matic akan dikenakan kos penghantaran bersamaan 100 kg, manakala sukan permotoran bersamaan dengan 150 kg.

2. VAT 1%

Selain kos penghantaran, anda juga akan dikenakan VAT. Jumlahnya ialah 1% daripada yuran penghantaran rasmi.

3. Yuran Insurans

Motosikal termasuk dalam kategori barang berharga, jadi ia adalah wajib untuk insurans. Insurans ini penting, kerana anda akan bertanggungjawab jika berlaku sesuatu semasa proses penghantaran seperti kerosakan. Anda akan berasa lebih selamat dan tidak risau lagi.

4. Kos Pembungkusan Motor

Sekiranya anda menghantar motor melalui Pos, pembungkusan akan dilakukan oleh Pos Indonesia. Bayaran pembungkusan akan dicaj secara automatik kepada penerima. Kos pembungkusan itu sendiri berbeza-beza, berbeza antara pejabat pos.

Nah, untuk lebih detail, anda boleh lihat contoh case di bawah untuk ilustrasi penghantaran motor dari Bengkulu ke Jakarta untuk motor automatik.

 1. Bayaran penghantaran rasmi Bengkulu – Jakarta untuk motosikal automatik ialah IDR 753,500
 2. VAT 1% Rp7,535
 3. Yuran Insurans Rp48.000
 4. Bayaran pembungkusan IDR 200,000
 5. Jumlah Yuran Penghantaran Rp1.009.035

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *